Absolutní a inkrementální enkodéry pro monitoring úhlového natočení

Absolutní enkodéry
Absolutní enkodéry jsou rotační snímače polohy, které poskytují okamžitou informaci o aktuální poloze díky kódovanému signálu z optického disku. Tato informace se neztratí ani po výpadku napájení. Pokud dojde k pootočení snímače během vypnutého napájení, po znovu zapojení napájení je aktuální poloha k dispozici na výstupu. Absolutní enkodéry se dělí na jednootáčkové a víceotáčkové, s výstupy paralelními, sériovými i analogovými. Existují i programovatelné snímače, které umožňují naprogramovat nejdůležitější parametry podle konkrétních požadavků. Např. „nulovou“ polohu, počet pulsů na otáčku, počet otáček, směr otáčení, výstupní kód. Programování se provádí pomocí počítače nebo tabletu jen za použití USB kabelu a programu. Průměry standardních modelů jsou ve velikostech 58 mm a 90 mm, se standardní hřídelí a s dutou hřídelí. Lze je dodat s mnoha komunikačními rozhraními jako SinCos, SSI, BISS, CANopen, DeviceNet, Profibus, Profinet.

 

Inkrementální enkodéry
Inkrementální enkodéry jsou rotační snímače, které poskytují relativní informaci o změně polohy. Výstupem jsou 2 fázově posunuté pulsní signály, díky kterým je možné monitorovat úhlovou změnu a směr pohybu. Inkrementální enkodéry jsou charakterizovány především tzv. rozlišením, tedy počtem pulsů na otáčku (max. 65 535). Tyto 2 signály (A, B) mohou být doplněny ještě tzv. referenčním signálem (Z).

Inkrementální enkodéry se dále liší velikostí pouzdra (standardně od průměru 24mm až po 100 mm), hřídele (plná i dutá od 4 do 42mm) a přírubou. Mechanické upevnění je důležité hlavně u modelů s dutou hřídelí, které se nasazují přímo na hřídel motoru. Enkodér v tomto případě nesmí být uchycen pevně, ale flexibilně. Co se týká výstupních signálů, lze nabídnout NPN OC, Line-driver, RS422, TTL, HTL. Montážní příslušenství zahrnuje
flexibilní spojky (korekce nesouososti, spojení dvou různých hřídelí), příruby (kulaté, čtvercové), flexibilní příruby (pro snímače s dutou hřídelí), různé průmyslové konektory a kabely na míru.

Řešení pro výrobce výtahů–Hohner Automaticos

— Vlastní oddělení vývoje optické, mechanické a elektronické části, rychlé dodávky

— Certifikace Q + Level 3 od Otis Elevator

— Zákaznické provedení enkodéru, dokonce i pro menší série

— Inženýrská podpora v ceně

— Zkušenosti s dodávkami řešení pro OTIS, Thyssenkupp, Lafert Group, Alberto Sassi

Článek v pdf

< Zpět na aktuality