MEG41

Membránový snímač síly s elektronikou; Ø38-68/22-42 mm; typ síly: tah i tlak

1, 2, 5, 10, 20, 50 kN; výstupy: 0.5 ... 4.5 V, 4 ... 20 mA

Univerzální membránový snímač určený pro měření tahových sil vůči podložce, je však možné měření i v tlaku. Použití: zkušebnictví, měření sil na strojích.
Snímač MEG41 disponuje zabudovaným převodníkem, který poskytuje všechny standardní výstupy, napěťový i proudový. Je možné používat i oba dva výstupy současně.

Parametry a vlastnosti jsou shodné s MEG40 (bez elektroniky).

 

Rozsahy měření: 1, 2, 5, 10, 20, 50 kN.

 

Nelinearita

0,25/0,5

Měřicí rozsahy

1, 2, 5, 10, 20, 50 kN

Bezpečné přetížení

150 % Fn

Provozní teplota

−10...+70 °C

Krytí

IP54

Cena a termín dodání

Pro přesnou cenu a termín dodání nás prosím kontaktujte.

MÁM ZÁJEM O TOTO ŘEŠENÍ

U produktu MEG41 Vás nejvíc zajímá

Zpracování signálu tenzometru

Tenzometry se dodávají obecně ve dvojím provedení, co se týká zpracování signálu:

  • bez elektroniky. Je to klasický tenzometrický můstek, který potřebuje stabilní napájecí napětí a na výstupu poskytuje napěťový výstup jednotek mV. Velikost výstupu závisí na koeficientu mV/V, který je uvedený u každého snímače a na napájecím napětí. Např. pokud máte snímač s koeficientem 1 mV/V a doporučené napájecí napětí 5V, tak na výstupu budete mít při maximální zátěži 5 mV. Pro zpracování takových malých signálů se používají buď speciální převodníky (najdete u nás v příslušenství) nebo např. tenzometrické karty pro konkrétní PLC. Protože je takový snímač zkoušen a kalibrován včetně konkrétní délky připojeného kabelu, nedoporučuje se tento kabel zkracovat.
  • s elektronikou. Na výstupu takového snímače je potom běžný unifikovaný výstup (0-10V, 0.5-4.5V atd.). Nepotřebujete řešit koeficient takového snímače, ani délku kabelu. Pro vyhodnocení Vám stačí běžný analogový vstup PLC.

Jaká je přesnost snímače síly?

Přesnost snímačů je vyjádřena třídou přesnosti. Příklad: u snímačů s rozsahem 1 kN a třídou přesnosti 0,2 je chyba ± 2N.

Jaký je rozdíl ve směru působící síly?

Každý snímač síly dokáže měřit sílu ve směru tlaku i tahu. Omezení představuje pouze jejich mechanické provedení, například absence závitů, za které by bylo možné snímač táhnout. Senzory vyrobené naší společností jsou kalibrovány v jednom směru síly. To znamená, že měření v opačném směru bude o něco nepřesnější. Směr kalibrace zadává zákazník při objednávce.

Jaký je rozdíl mezi snímačem vyrobeným z hliníku a z nerezové oceli?

Druh materiálu, ze kterého je těleso snímači vyrobeno, volíme podle rozsahu snímače. Obecně platí, že snímače vyrobené z hliníku jsou méně vhodné pro trvalé zatížení, protože mají vyšší rychlost tečení.  

Jak určit vhodný rozsah snímače?

Působící síla na snímač nesmí nikdy přesáhnout rozsah uvedený výrobcem. Překročení rozsahu, byť jen na krátkou dobu, může způsobit nevratné poškození snímače. Z tohoto důvodu doporučujeme nevyužívat celý rozsah snímače ale ponechat si rezervu. Při statické zátěži (působení síly na snímač bez např. vibrací nebo rázů) doporučujeme, aby síla nepřesáhla 75% rozsahu a při dynamické zátěži (jedná se o zátěž (sílu), která se velmi rychle mění, jsou to např. vibrace nebo rázy) 50% rozsahu.

Jak se vypočítá napětí na výstupu tenzometrického snímače síly?

Napětí na výstupu tenzometrického snímače síly Us závisí na třech faktorech:

  • na citlivosti snímače C (mV / V)
  • na velikosti napájecího napětí snímače Uc (V)
  • na velikosti zatěžující síly Fx
Pokud má snímač nominální rozsah Fn, pak napětí na výstupu bude: Us = (C * Uc * Fx) / Fn. Příklad. Máme snímač s citlivostí C = 1,9836 mV / V a rozsahem Fn = 5 kN. Snímač je napájen stejnosměrným napětím 10 V. Při zatěžující síle Fx = 3,5 kN bude výstupní napětí: Us = (1,9836 * 10 * 3,5) / 5 = 13,89 mV při Fx = 0 kN by bylo napětí Us = 0 mV a při nominální zátěži Fx = Fn = 5 kN by bylo Us = 19,836 mV. To znamená, že v závislosti na zatížení se napětí mění lineárně v rozsahu 0 ... 19,836 mV. Poznámka: Ve výpočtech je zanedbána chyba nuly snímače.

Co je to citlivost tenzometrického snímače síly a v jakých jednotkách se udává?

Citlivost tenzometrického snímače síly se udává v jednotkách mV / V (milivolt na volt) a je to velikost výstupního napětí snímače při napájecím napětí 1V a nominální zátěži. Standardní snímače se vyrábějí s citlivostí od 1 mV / V do 3 mV / V, běžná hodnota je 2 mV / V a 1,5 mV / V. V prospektech se uvádějí tzv. nominální hodnoty, přesná hodnota se od nominální mírně odlišuje. Např. snímač s nominální citlivostí 2 mV / V může mít ve skutečnosti hodnotu 1,9836 mV / V. Přesnou hodnotu citlivosti uvádí výrobce v protokolu dodaném se snímačem.

Péče o zákazníky

  • Vzorky na vyzkoušení zdarma
  • Nabízíme standardní produkty i produkty na míru
  • Záruční a pozáruční servis
  • Náhradní díly a spotřební materiál
 

Usnadníme vám výběr

Doporučíme vám nejvhodnější řešení vaší aplikace. Zavolejte nám.
+420 274 780 972 Po - Pá: 8 - 16 hod

Mám zájem o MEG41

274 780 972 Po - Pá: 8 - 16 hod